Start kursu: 20 lipca 2023
Wprowadzenie
BDO dla zielonych – dlaczego dotyczy branży gastronomicznej?
Moduł 1. Nowe obowiązki wynikające z Ustawy Anty-Plastikowej
1) Jakie opakowania są objęte nowymi regulacjami?
2) Jak prowadzić ewidencję opakowań i kubków?
3) Jak złożyć pierwsze sprawozdanie?
4) Nowe opłaty za opakowania – co musi wiedzieć restauracja?
5) Jak dokonać obowiązkowej aktualizacji w BDO? – omówienie krok po kroku
BONUS 1: Jak uzyskać interpretację indywidualną?
Omówienie wzoru i procedury
Moduł 2. Opakowania w gastronomii
1) Jakie opakowania musi rozliczać restauracja?
2) Jakie obowiązki ma restauracja w zakresie opakowań?
3) Jak prowadzić ewidencję opakowań?
4) Ile wynoszą opłaty za opakowania?
5) Jak uniknąć opłat za opakowania?
BONUS 2: Omówienie wzorów ewidencji opakowań
Moduł 3. Odpady w gastronomii
1) Czy restauracja musi prowadzić ewidencję odpadów w BDO?
2) Na jakich odpadach można zarobić?
3) Jak uregulować kwestię odpadów komunalnych?
BONUS 3: Omówienie oświadczenia o przekazaniu odpadów dla podmiotów zwolnionych z wpisu do BDO
Moduł 4. Reklamówki w gastronomii
- Jakie reklamówki podlegają opłacie?
- Jaki obowiązki ma restauracja w związku z reklamówkami?
- Jak prowadzić ewidencję reklamówek?
- Co w przypadku kilku punktów?
- Jak obliczyć opłatę recyklingową i gdzie się ją płaci?
BONUS 4: Omówienie wzorów ewidencji opakowań
Sesje pytań i odpowiedzi na żywo
Niezależnie od nagrań kursu, uczestniczy otrzymają również dostęp do zamkniętych sesji Q&A. W ramach kursu przewidziane są co najmniej 3 sesje na żywo, które będą odbędą się w lipcu, sierpniu oraz we wrześniu.
Termin sesji zostanie ustalony po uruchomieniu kursu.